Grupos de Ayuda para pacientes con cáncer hematológico y sus familiares

Tractaments per al càncer hematològic

Els tractaments per al càncer hematològic són la quimioteràpia o immunoteràpia. Només en alguns casos es manté una conducta expectant. Quan la quimioteràpia no provoca els resultats esperats es plantegen tractaments més agressius com un trasplantament i, de vegades, un trasplantament al·logènic.

Hi ha també trastorns benignes de la sang que es tracten amb teràpies immunosupressores intenses i trasplantament al·logènic, tals com l’aplàsia medul·lar greu. Que us explicarem a continuació.

Trasplantament autòleg

S’administren cèl·lules pròpies, que ja van ser recol·lectades i congelades prèviament. La recol·lecció es fa a través de la vena (no de la medul·la òssia) i s’extreu sang, és un procediment ambulatori. Una màquina extreu les cèl·lules mare i la resta de la sang torna al cos. S’hi afegeix un conservant a les cèl·lules mare i es congela per poder-se fer servir quan sigui necessari. L’avantatge del trasplantament autòleg és que en ser les teves pròpies cèl·lules no hi ha incompatibilitats.

El trasplantament autòleg de cèl·lules mare ajuda a reemplaçar la medul·la òssia danyada.

Un trasplantament autòleg implica:

 • Prendre medicació per augmentar la quantitat de cèl·lules mare.
 • Filtrar les cèl·lules mare de la sang.
 • Durant el procés rebre tractament de quimioteràpia o radioteràpia (de vegades tots dos), per matar les cèl·lules canceroses.
 • Tornar a posar cèl·lules mare del pacient a la sang, perquè vagin a la medul·la òssia i crear noves cèl·lules sanguínies.

El trasplantament autòleg es fa en moltes patologies (limfomes, mielomes, malalties autoimmunes, sarcomes, tumors germinals, etc.).

Trasplantament al·logènic

En aquest tipus de trasplantament, les cèl·lules que s’administren al pacient no són pròpies, són d’una altra persona. Són cèl·lules d’un donant emparentat (no bessó del pacient) o d’un donant amb característiques genètiques semblants a les del pacient. El motiu pel qual es fa no és administrar una quimioteràpia intensa, és intentar modificar la resposta del sistema immune contra el tumor. La quimioteràpia preparatòria per al trasplantament al·logènic no és tan intensa, és només per permetre que les cèl·lules noves s’allotgin de forma còmoda a la medul·la i comencin a treballar.

El trasplantament al·logènic implica:

 • Filtrar les cèl·lules mare de la sang. S’extreu la sang d’una vena del donant passa per una màquina que extreu les cèl·lules mare i es torna la sang al cos del donant. S’hi afegeix un conservant a les cèl·lules mare i es congela per poder-se fer servir quan sigui necessari.
 • Durant el procés rebre tractament de quimioteràpia o radioteràpia (de vegades tots dos), per matar les cèl·lules canceroses.
 • Tornar a posar les teves cèl·lules mare a la sang, perquè vagin a la medul·la òssia i crear noves cèl·lules sanguínies.

El trasplantament al·logènic s’utilitza més freqüentment per tractar determinats tipus de leucèmies, limfomes, mieloma múltiple, síndrome mielodisplàsia i altres tipus de trastorns de la medul·la òssia, com anèmia aplàstica.

El risc d’aquest tipus de trasplantament pot ser que les cèl·lules implantades del donant morin o siguin destruïdes pel cos del pacient abans d’establir-se a la medul·la òssia. També pot passar que les cèl·lules del donant no només ataquin les cèl·lules canceroses, sinó que també podrien atacar les sanes del pacient. Quan passa això se’l coneix com a malaltia d’empelt contra hoste.

Des de SiC, el que oferim és un acompanyament psicoemocional que pot complementar aquests tractaments per al càncer hematològic. Pots veure totes les activitats que oferim i triar la que més s’adapti a tu i als teus familiars.

1920 1280 veroma

Leave a Reply

I have read and accept the Privacy Policy

Basic information about Data Protection

 • Responsible: SiC - Suport i Companyia
 • Purpose: Publicar su comentario en el blog de la página web.
 • Legitimation: Consentimiento del interesado.
 • Adressee: Puede retirar su consentimiento en cualquier momento, así como acceder, rectificar, suprimir sus datos y demás derechos en info@suporticompanyia.com.
 • Rights: Puedes ampliar información acerca de la protección de datos en el siguiente enlace
 • More information: See more information about Data Protection in the next link: Privacy Policy